Nieuwe radartoren op Maasvlakte 2

11 mrt 2017

Op de zeewering van de Maasvlakte 2 wordt een nieuwe radartoren gebouwd. Het Havenbedrijf Rotterdam laat deze toren bouwen, omdat de bestaande radartoren, uit 1974, niet meer aan de huidige eisen voldoet.

De 70 meter hoge radartoren wordt een echte blikvanger, gebouwd door Hollandia Infra. Er is gekozen voor een ovaalvormige constructie van voorgeroest staal, naar een ontwerp van architect Syb van Breda. Servicis heeft van hoofdaannemer Hollandia Infra de opdracht ontvangen voor de civiele werkzaamheden, zoals de fundering en vloeren.

Bij het ontwerp en de bouw van de toren staat duurzaamheid centraal. De volledige constructie wordt 100% recyclebaar, ook de fundering. De fundering is een lichte, maar uiterst stijve offshore-constructie, om aan de hoge stijfheidseisen te voldoen. De maximaal toegestane hoekverdraaiing van de toren bedraagt slechts 0,13 graden. Bij de bouw wordt er voor gezorgd dat de dijk niet aangetast wordt. Om die reden worden de stalen palen 30 meter diep, tot op de harde zandlaag in de grond geschroefd. De palen worden niet opgevuld, zodat ze, als het nodig is, na 30 jaar weer uit de dijk gehaald kunnen worden.

Naast de fundering is Servicis ook betrokken bij het binnenwerk van de toren. Wij verzorgen de vloeren, deuren en de ruimte voor de noodaggregaat. Voor een snelle realisatie van de toren wordt de toren, in drie delen, geprefabriceerd op de werf van Hollandia Infra in Krimpen a/d IJssel. Ook Servicis zal hier aan het werk gaan.

Verwacht wordt dat de toren in het voorjaar van 2018 af zal zijn. We zijn trots om als Rotterdams bedrijf een bijdrage te mogen leveren aan deze bijzondere toren.

Locatie van de oude en nieuwe radartoren